Serba Serbi Kebaya Pernikahan

Dear Readers,

Kali ini, saya mendapat request dari teman untuk membahas kebaya pernikahan.  Saya pikir benar juga.. mengingat banyak teman-teman sekitar saya yang berencana akan menikah dalam waktu dekat hehe.  Semua ini berkat hasil kepo-kepo instagram dan tanya sana-sini selama masa persiapan pernikahan ya.  Jadi kalau ada informasi tambahan monggo 🙂

Sewa atau Beli?

Mengenai ini balik lagi ke kalian.  Tapi kalau ingin menghemat budget tentu menyewa kebaya dapat menjadi pilihan.  Saat ini banyak sanggar atau tempat penyewaan kebaya pernikahan yang menawarkan sewa perdana, yaitu baju yang kita sewa diukur dan dibuat seperti keinginan kita namun hanya 1 kali pakai saja.  Setelah dipakai akan dikembalikan ke tempat kita menjahit kebaya atau baju pernikahan tersebut.  Kalau ingin menyewa, perhatikan hal-hal ini :

  • Bandingkan harga sewa perdana dengan membeli.  Pada beberapa tempat biaya sewa perdana sangat mahal bahkan dapat sama dengan membeli (harga teteup jadi fokus utama yah hehehe).
  • Kalau kamu nggak berencana sewa perdana, perhatikan ukuran baju yang akan disewa.  Jangan sampai terlalu besar atau terlalu kecil.
  • Perhatikan kebersihannya.  Baiknya sebelum dipakai direndam dengan dettol dan laundry terlebih dahulu (karena kita nggak pernah tahu siapa saja yang pernah menyewa baju tersebut)

Jahit Dimana?

Nah, ini nih pertanyaan yang paling sering ditanyakan ke saya.  Terutama oleh brides to be yang bener-bener clueless soal persiapan pernikahan dan mungkin nggak sempat untuk terlalu banyak kepo hehehe.  Sebenarnya pilihannya banyaaak banget.  Ada yang memilih di penjahit langganan ada juga yang memilih untuk menjahit di designer.  Di section ini saya bagi menjadi dua, yaitu yang budget nya tidak terbatas dan budget terbatas.  Kenapa? simply karena zaman sekarang biaya jahit baju pernikahan itu nggak murah.  Jadi harus disesuaikan ya.

  • Budget Tidak Terbatas

Saya nggak tahu secara pasti besaran budget yang harus disiapkan untuk menjahit di designer-designer ini, tapi yang jelas lebih besar dari rata-rata dan lebih dari Rp 20.000.000 untuk berdua dengan pasangan.  Mahal? banget.  Tapi pastinya sesuai dengan hasilnya ya.  Jujur saya masih sayang untuk mengeluarkan budget sangat besar untuk baju pernikahan, tapi untuk kamu yang memang mengalokasikan dana cukup besar untuk itu designer-designer ini bisa jadi referensi.

  1. Biyan

Designer satu ini pastinya sudah terkenal banget ya di Indonesia.  Model kebaya yang dibuat umumnya memiliki model yang simpel namun kualitas beads nya memang luar biasa.  Motif dari kain yang dilapisi beads tersebut juga tidak kalah cantik seperti foto-foto dibawah ini.

Biyan 1

Biyan 2

Biyan 3
All Pictures Courtesy of @biyanofficial

2. Saptodjojokartiko

Nah designer satu ini juga telah lama dikenal di dunia mode Indonesia.  Nggak heran hasil karya nya juga bikin kagum.  Kalau menurut saya pribadi, ciri khas dari Saptodjojokartiko adalah gaya nya yang klasik dan embroidery nya.

Sapto 1

Sapto 2
All Pictures Courtesy of @saptodjojokartiko

3. Yefta Gunawan

I looooove his works.  Umumnya karya dari Yefta Gunawan adalah gaun-gaun internasional dengan detail yang cantiiik banget.  As it could be seen below.

Yefta 1

Yefta 3

Yefta 2
All Pictures Courtesy of @yeftagunawaVera Kebaya

4.  Vera Kebaya

Vera Kebaya sebenarnya baru in beberapa tahun terakhir ini.  Mungkin diantara kelima designer  ini harga Vera Kebaya yang masih lebih bersahabat (walaupun saya tidak tahu persis).  Ciri khas Vera Kebaya terletak pada teknik tempel pada kebaya.  Dapat dilihat bahwa efek tempel yang dihasilkan ini membuat kebaya cantik dan tidak berlebihan.

Vera 1

Vera 2

Vera 3
All Pictures Courtesy of @verakebaya

5. Didiet Maulana

Didiet Maulana adalah salah satu designer yang  aktif dalam melestarikan kain-kain atau motif- motif khas indonesia melalui karya nya.  Oleh karena itu Beliau juga dikenal terampil dalam membuat busana tradisional.

Didiet 1 Didiet 2

All Pictures Courtesy of @didietmaulana
All Pictures Courtesy of @didietmaulana

Budget Terbatas

Disini designer yang ada harga baju nya lebih affordable.  Secara umum yang pasti masih bisa disesuaikan dengan budget.  Tentunya dengan hasil yang masih rapi dan bagus ya.  Sekali lagi, ini adalah hasil kepo dan tanya sana-sini..hehe.

  1. Myrna Myura

Ini adalah designer yang saya gunakan saat pernikahan saya.  Hasil jahitannya rapi dan harganya juga affordable.

Myrna 1

All Pictures Courtesy of @myrnamyura
All Pictures Courtesy of @myrnamyura

2. Kebaya Fadlan

Saya menjahit songket untuk akad nikah di Fadlan bersamaan dengan pembuatan sepatu pengantin.  Saat itu saya melihat pasangan yang sedang mencoba baju pernikahannya dan sekilas melihat saja detailnya cukup cantik.  Selain itu berdasarkan pengalaman saya menjahit songket juga biayanya tidak mahal dan selesai tepat waktu.

Fadlan 1

All Pictures Courtesy of @fadlan_indonesia
All Pictures Courtesy of @fadlan_indonesia

3. Dieva Ipeh Kebaya

I love her peplum kebaya! Model nya feminin banget deh cocok untuk kamu yang mencari model kebaya yang sedikit berbeda tapi tetap terlihat anggun.

Dieva 1

Dieva 2

All Pictures COurtesy of @dieva_ipeh
All Pictures COurtesy of @dieva_ipeh

4. Asky Febrianti

Asky Febrianti adalah designer yang koleksi nya juga cantik dan terdiri atas gaun serta kebaya.

Asky 1

Asky 2

Asky 3
All Pictures Courtesy of @askyfebrianti

5. Ayu Dyah Andari

Beliau adalah designer baju pernikahan maupun gaun sehari-hari untuk perempuan berhijab.  Umumnya baju pernikahan yang dibuat adalah berbentuk gaun.

Ayu 1

Ayu 2
All Pictures Courtesy of @ayudyahandari

6. Byan Soe

Seperti yang lainnya, beliau juga dapat membuat gaun maupun kebaya pernikahan.  Tapi aku personally suka banget cara beliau menonjolkan sisi keseksian wanita.. not too much just beautiful! hehe

Byan Soe 1

Byan Soe 2
All Pictures Courtesy of @byansoe

7. Anggi Asmara

Ciri khas dari design Anggi Asmara adalah simpel elegan.  Di setiap desain tidak akan banyak permainan warna jadi cocok untuk kamu yang ingin busana simpel dan nggak banyak detail ini itu. Oiya Anggi adalah salah satu desainer kesayangan Raisa juga hehehe.

Anggi 1

Anggi 2
All Pictures Courtesy of @anjiasmara

8. Norma Hauri

Seperti Ayu Dyah Andari, Norma Hauri juga designer untuk perempuan yang memakai hijab.  Untuk kamu yang memakai hijab dan berencana untuk mengenakan gaun, 2 designer tersebut dapat menjadi pilihan.

Norma 1

Norma 2

All Pictures COurtesy of @normahauri
All Pictures Courtesy of @normahauri

Do’s and Don’ts

  • Do’s
  1. Ayo cari model sebanyak-banyaknya sebagai inspirasi! hehe
  2. Baiknya menghubungi contact person yang dapat dihubungi untuk bertanya mengenai kisaran harga.  Jadi nggak kaget nantinya 🙂
  3. Jaga berat badan! ini penting banget terutama saat mendekati hari H.  Jangan sampai ukuran tubuh kamu berubah drastis ya.
  4. Tepati janji temu.  Karena biasanya jadwal mereka cukup padat jadi agak sulit mencari waktu di hari dan waktu lain.
  • Don’ts
  1. Jangan beli bahan berpayet ya.  Pengalaman saya membeli bahan berpayet ketika nantinya akan dijahit agak sulit untuk divariasikan lagi.
  2. Jangan minta designer untuk meniru model yang kamu inginkan secara persis.  Karena mereka memiliki ciri khas nya sendiri.
  3. Jangan bergonta-ganti model ya nanti kamu jadi pusing sendiri hehe.

Akhirnyaaa selesai juga post kali ini hehe.  Kalau kalian ada designer yang juga dapat dipercaya untuk membuat gaun maupun kebaya pernikahan boleh comment  yaa..  siapa tahu bisa membantu sesama brides-to-be hehe.  Semoga bermanfaat yaa!

 

Cheers,

signature 1

How to Prevent Conflict Before your Wedding Day

Dear Readers,

Based on my experience, a few months during preparation period before wedding day is the most critical part for the couple and both of the families.  There are maaanyyyy things to be decided, and if we don’t know how to deal with it……it could lead to a disaster.  There are many couples cancel their wedding because of misunderstanding or disagreement regarding their wedding traditional theme, or even….. budget.  So it’s really important to set your mindset and attitude right towards those problems.  Keep Calm, It’s Only A Wedding !

1. Be a Good Listener

It’s true that this is your wedding, but we can’t deny especially in Indonesia that a wedding  becomes a family event where parents are also take part in deciding many things.  So it’s important to listen to their opinion and ask for some major things like catering or venue to both families.  Moreover, i’m sure they went to many wedding events before so maybe they could give a good suggestion. We never know, right? 🙂

2.  Discuss

I’m not saying to follow all the suggestions because not all of those fit with us,  but at least try to discuss and speak up the concerns.  Almost every part of a wedding is sensitive issue, either to you or your fiance or both families.  If there’s any disagreement then through discussion i hope there will be a win win solution for all.

3. Compromise

This is the key.  Compromise everything.  It’s not YOUR wedding and YOUR family’s event only, but it’s for you BOTH.  So try to compromise.  For example in Indonesia both of families maybe come from different parts of Indonesia and of course have a different tradition as well, then you can try to mix it or use one for reception and one for akad to be fair.

4. Be a Stronger You

There will be times when you just want to scream out loud and think of nothing.   Be stronger, for you and your fiance.  Refresh your mind by having a quality time without any wedding talks.  You will miss the time when you’re busy preparing everything soon.  This too shall pass!

5.  Just Let It Go

There are 2 choices for us in every problem.  Fight it until the end or just let it go.  If i were you, brides to be, i will choose the second.  Why? because your marriage is for a lifetime.  His family will become yours too so just let it go.  If it’s not a major things, just let it go.  This often forgotten… remember, the first and the most important thing is you gonna marry your love, everything behind comes a second.

Enjoy The Process, Girls!
Enjoy The Process, Girls!

Those tips work for me and my husband during our wedding preparation period.  So i hope those work for you too 🙂

Cheers,

signature 1

My Brideseries Review

Dear Readers,

Di post kali ini saya akan review salah satu hal kecil yang sering terlupakan saat pasangan merencanakan pernikahan : sepatu.  Kenapa penting? well di pernikahan itu kita akan berdiri lama banget.  It’s gonna be a nightmare kalau sepatu kamu bikin pegel, nggak nyaman, bikin lecet, sempit, dan lainnya.  Selain itu, mungkin nggak banyak orang sadar ya tapi buat saya penting sepatu matching sama pasangan dan warna baju kita hehehe.

Pertama kali mendengar merek ini saya langsung penasaran dengan review nya yang nyaman.  Kebetulan saat itu saya belum mendapatkan sepatu yang pas jadi saya langsung datang ke workshop nya Brideseries di daerah Tanah Kusir.  Kebetulan saat itu bisa bertemu dengan owner Brideseries yaitu mbak Nefrin yang ramah banget dan sabar ngelayanin saya yang banyak mau hehehe.  Sebenarnya aku membuat sepatu di Brideseries 4 pasang, tapi di post ini saya akan review 2  pasang aja yang saya yakin udah bisa mewakili kualitas Brideseries.

Sepatu berwarna emas ini kita bikin untuk resepsi yang bernuansa merah – emas.  Mbak Nefrin menawarkan untuk membuat warnanya lebih ’emas’ lagi, tapi saya pikir kenapa nggak bikin sepatu yang bisa dipakai berkali-kali? hehe.  Jadi diputuskan lebih ke warna kulit yang netral dengan menonjolkan warna payet yang berwarna emas dan swarovski nya yang cantik banget.  Oiya yang bikin tambah cantik, kalau diperhatikan sebelum dipayet bagian bawahnya itu dibordir lebih dulu jadi hasilnya lebih rapi dan terpola.

IMG_0429[1]

IMG_0428[1]

Setelah warna, mbak Nefrin bertanya mengenai tinggi heels nya.  “12 cm aja tinggi nya gimana? nanti platform nya 5cm.. nyaman kok”, duh saya langsung deg-degan karena nggak pernah pakai hak yang setinggi itu.  Apalagi dulu waktu kecil pernah keseleo gara-gara pakai hak tinggi jadi makin worry deh saya hahaha.  Pas dicoba, ya ampun ternyata nyaman banget! empuk dan nggak berasa tinggi karena platform depannya yang cukup tebal 5 cm, jadi 12 cm rasa 7 cm hehehe. Karena pas itu datengnya sama suami (pas itu masih calon :p ) jadi minta pendapat dong… dan pendapat suami positif.  Udah gitu suamiku tinggi jadi berasa kurcaci kalau pake heels pendek 😦

IMG_0430[1]

Ada 2 pilihan jenis hak, hak plastik dan hak kayu.  Sebenarnya katanya hak kayu lebih kuat karena tersambung langsung dengan bagian atas jadi mustahil hak patah.  Tapi akhirnya saya lebih memilih hak plastik karena hak nya yang tipis membuat penampilan lebih cantik.  Soal kenyamanan baik hak plastik atau hak kayu sama-sama nyaman kok.

Untuk sepatu laki-lakinya, bordiran dan swarovski disesuaikan dengan pasangan.  Karena tinggi nya pasti cuma hak pendek aja jadi no worry dan yang penting SAMA 🙂

Nah terakhir kalau udah nyaman dan design nya oke pastinya harus oke di budget juga dong hehe.  How much is it?  mungkin kalau dibandingkan dengan yang biasa di Department Store pastinya lebih mahal karena ini customized.  Tapi harganya worth it banget dengan kenyamanannya dan itu juga bisa depends on model, seberapa tinggi heels kamu, dan seberapa banyak swarovski yang ingin dipasang.  Waktu penyelesaiannya juga hanya 3 minggu saja, so overall i give Brideseries 5 stars! .

Semoga review ini berguna yaa 🙂

Cheers,

signature 1

My Traditional Wedding (Part 3)

Dear Readers,

This is my last post about my wedding since i have only one more to share : my reception.  As mentioned before, the theme is the same , Palembang Traditional.  The difference is only the colour : red and gold. After Akad, we went to our venue, Balai Sudirman.  I think our venue is really spacious and suitable with our number of guests.  The concern is only there’s no carpet other than VIP carpet.

Our wedding stage
Our wedding stage
VIP spot
VIP spot
The Entry
The Entry
The desert spot
The dessert spot
IMG_5608
Our name initial

Everything on my reception was beyond perfect, except the part when my head accessories fell.  Not instantly fell to the floor but i felt it didn’t stick right to my head because it was too heavy haha.  So if any of you wants to have a Palembang Traditional wedding make sure you know which head accessories you will wear on your big day.

IMG_0926

IMG_0432

Can you spot the difference? :p.

The unique part of having Palembang Traditional wedding is the bride should dance in front of the guests. It’s Tari Pagar Pengantin.  It means the bride is ready to live a new life as a wife. I personally can’t dance at all but i tried to manage this once-in-a-lifetime dance and tadaaaaa.. i made it 🙂

IMG_0587

Me, from behind
Me, from behind

Alhamdulillah, we couldn’t be more grateful with all the guests who came to our wedding, because it was moreeee than what we imagine.  The queuing of guests was ended at 11 pm.

IMG_5996
With Mr. Ahok, Governor of DKI Jakarta

By the end of our wedding we also had a chance to sing together.  Well actually it was my idea :p

I'm so in love with this guy
I’m so in love with this guy

After such a looooong day, finally it’s done.  I would like to say thank you to all vendors and people who helped us in making our dreams came true; the food was so delicious, the decoration was just like what we imagined, good job everyone!  It was such a perfect day, indeed.

See you on the next post!

Cheers,

signature 1

My Traditional Wedding (Part 2)

Dear Readers,

First of all, i would like to say thank you for visiting my blog and motivating me to keep writing.  It means a lot to me, a beginner in blogging.  It was amazing to see the traffic yesterday and how writing could be a theraphy for me. I’ll write about it later on 🙂

Anyway, on this post i will share about my Akad nikah, wedding solemnisation ceremony.  This is the most nervous part for my husband because he will say his promise to take me as his wife in front of all people, and supposedly without any mistake. That explains this expression :p

Why so stiff babe? :p
Why so stiff babe? :p

While me excitedly waiting for my turn to sit beside him :p

super LOVEEE the Palembang Accessories, i felt like a princess :p
super LOVEEE the Palembang Accessories, i felt like a princess :p

He didn’t even turn his head to look at me when i came 😦

IMG_9433

His words in akad was the sweetest.  Girls, no matter how sweet your guy is, it would be nothing compared to words in akad (or wedding vow).  I think that is the sweetest kind of words a guy could say, to be responsible of us all his life hehe.

i love you ma :'(
i love you ma 😥
IMG_9530
During akad
The Drowny (Mahar)
The Drowny (Mahar)
We are husband and wife :)
We are husband and wife 🙂
love love love ,3
love love love ,3

After akad was done, the next was sungkem. Sungkem in other words is our form of respect to our parents.  This time no one cried.. we had it all in pengajian haha.

IMG_9284

IMG_9702

As i mentioned before, our akad was also in Palembang traditional theme.  That’s why before we ended the whole event in my house and went to the reception venue we had a ceremony called suap-suapan or cacap-cacapan.  In this ceremony our mothers and grandmothers fed us Nasi Kuning (one of Indonesian’s traditional food) and water and our fathers and grandfathers splashed a bit of water to our heads as a symbol of their love to us.

My very first love, dad :)
My very first love, dad 🙂

IMG_9393

By this post, we would also say thank you to all of our friends and relatives for coming to our akad.  That means a lot to us.  Anyway, no matter how your wedding day is, it would always be perfect.  To be married with your loved one is the best feeling in the world, indeed.

IMG_9532

VENDORS: Decoration by: K’Jogja Decoration, Attire by: Myrna Myura, Make up by: Yunita Make Up, Palembang Accessories by: Sanggar Sriwijaya, Wedding Organizer: Blend Wedding Organizer.

See ya on ‘My Traditional Wedding (Part 3)’ :p

Cheers,

signature 1

My Traditional Wedding (Part 1)

Dear Readers,

Every bride and groom to be must hope their wedding goes well and lasts forever.  For Moslem in Indonesia it’s common to have Pengajian, an event where the couple and their families pray together. Our Pengajian was held a day before our wedding in our home separatedly.

040

120
My everything
381
I rarely see my dad cry, so when my dad cried.. my heart was broken into pieces.

We were so emotional during Pengajian because in that event we also ask our parents to pray for our marriage, say thank you for raising us all this time, and apologize for all of our mistakes.  I couldn’t hold my tears til our photographer said that my tears was great for video 😦 .  Well, well, well.

452
:’)
_W2A4723
My Man 🙂
_W2A4403
My mom in law’s tears was just heartbreaking 😦
_W2A4160
My new family 🙂

My mom in law asked us to cry our heart out on that day because on our wedding we shouldn’t cry. People say if we cry on our wedding day then our life after marriage would be unhappy.  Again, it’s just a saying 🙂

Anyway, for those of you who are curious about my same day edit video (It was played during reception) and a hint for tomorrow’s post, here it is..

Cheers,

signature 1

How To Plan A Traditional Wedding

Dear Readers,

Us, woman, must have dreamt about this sacred-yet-magical moment called wedding since we were a little girl.  I must say what i dreamed when i was little was me wearing princess dress walking the aisle, but as time goes by my dream changed into me wearing traditional costume and head accessories hehe. it’s just b-e-a-u-t-i-f-u-l, georgeous, different, and i want it to be my first and last time wearing them.  The details of my wedding day and all will be on the next posts. So this is just a hint :p

IMG_9063
Head Accessories for Akad : Bearable
IMG_0274
Too heavy 😦

I’m sure everyone has their own opinion and reason in choosing between international or traditional style of wedding.  It’s a personal choice and not judgeable 🙂

Anyway, planning a wedding is never easy.  In Indonesia it’s common to invite a lot of guest like 1000 or more.  Mine was 2000 something.  It takes a lot of compromise between couple and both families. Take a deep breath, girls.

1. Budget

This is the most crucial thing.  You gotta have to sit with your parents, your fiance and your parents in law to set the realistic budget and who will pay all the bills. Of course budget will be up to how many guests that will be invited. This is so sensitive so be careful.

2. Place

For Akad we had it at my private residence while the reception was held at Balai Sudirman.  We were just lucky to be able to use it because usually it’s sooo difficult to book it in less than a year.  Fortunately we didn’t have any specific date so we would just have a wedding on its available date.  I remember when i was a little i came to one wedding in Balai Sudirman and i said to my dad, ” Dad, i’d like to have my wedding here later on”.  So it’s just a dream came true 🙂 . Just 1 thing, after a while i just realized that in Balai Sudirman there was no carpet…actually it could add an elegance to the theme.  Perfectionist problem 😦

3. Theme

We chose to have a traditional wedding, Palembang (one of the city in Indonesia) Traditional wedding to be exact because of our families came from Palembang and we just fell in love with its red-goldish theme.  We chose both Akad and Reception in Palembang Traditional style.  The difference was just the color theme, Akad we chose Pink (my fav colour, yeay!) and for Reception we stick to the original colour theme, red and gold.

4. Wedding Planner and Organizer

I’m so lucky that my best friend, Diska, was working in a Wedding Organizer.  So we just chose her recommendation, Blend Wedding Organizer.  In choosing wedding planner and organizer you gotta have choose based on trust.  They should be easy to be contacted, have extra patience, and experienced.  Because based on my experience, on the D-day you will have no power, you will not do any of operational things.  So what you can do is just trust them and believe that everything will be fine.

5. Catering

I read a lot of blogs, went to wedding expo (s), asked to our wedding planner, and etc.  After food testing we chose Dwi Tunggal Citra.  The food was tasty, the decoration was good, and the price was okay.  So a win win solution.  We had a feeling that the guest on our wedding will be a lot, i mean more than what we imagined.  So we prepared extra menus in case it’s not enough.

6. Decoration

This took longer than we thought haha.  We were so eager to find vendor that accomodate all of our wants with a specific budget.  After 5 then became 3 then 1.  We chose K’Jogja Decoration.  It was really great! a lot of flowers, great stage, i recommend this vendor to all brides who wants a lot but pay little :p seriously pm me for more info.

7. Photography

For this vendor, i hand it to my fiance.  He did some research through internet and asked many of his friends that like photographer.  After comparing one another we chose George Bharata and Maheza Studio.  I also very satisfied with this vendor and its natural shots.  Wait until you see the same day edit video! *tears of joy*

8. Sanggar

For those of you who plan to have a traditional wedding, you cannot forget this.  Do a lot of research regarding sanggar who has specialities in your chosen theme.  For our Palembang traditional theme we chose Sanggar Sriwijaya.

9. Souvenir and Invitation

Number of Souvenir and Invitation is set based on number of guests  invited and number of procession (s).  For me since i only have 2 processions: Pengajian and Akad+Reception then i need only 2 souvenirs.  The price is really vary but try to choose souvenir that usable.  I chose our own wedding planner to handle our invitation and for souvenir we bought them at Pasar Pagi.

038

On the next post i will share about my pengajian, stay tuned!

Cheers,

signature 1